Blogg & siste nytt

Åpen dag onsdag 2. januar 2019!

Ikkje gå glipp av anledning til å prøve ut våre nye tilbud på vårens timeplan! Onsdag 2. januar er alle timane på timeplanen gratis, så kom og prøv, og ta gjerne med ein venn som ikkje har vore på JærYoga før. Me har følgjande timar på planen:

9.30 morgonyoga
18.30 vinyasa yoga
19.45 yin yoga

Timane er åpne for alle nivå, og du melder deg på den eller dei timane du vil gå på til post@jaryoga.no

Velkommen til ein god start på det nye året!

Vil du koma igang med yoga etter jul?

Rett etter nyttår blir det intensivt yoga nybegynnerkurs 3. januar kl 18.00-20.45
Kurset er for deg som er heilt ny, og som vil lære klassisk yoga, eller for deg som treng eit lite dytt for å koma igang igjen etter en pause. Det blir fokus på rett teknikk og dei vanlegaste yogastillingane. Kurset gir deg basiskunnskapene slik at du trygt kan gå på dropin-timar på JærYoga. Inkludert i prisen er så mykje yoga du vil heile januar, alle våre drop-in timar på timeplanen.
Pris: 990 kr.
Påmelding og spørsmål til post@jaryoga.no

Ny yogalærer i 2019!

MItt navn er Peder og jeg er 27 år. Jeg har et brennende ønske om å hjelpe folk til å kjenne på det å være tilstede i kroppen, tankene og følelsene, øyeblikk for øyeblikk. Jeg ønsker å hjelpe folk til å bli kjent med seg selv og kroppen sin. I dagens samfunn har mange mennesker blitt distansert fra sin egen kropp, tanker og følelser. Men det skal heldigvis ikke så mye til for å bli tilstede, vi trenger bare å bli minnet på det.
Jeg oppdaget meditasjon for 9 år siden, og prøvde etterhvert yoga. Men det ble litt av og på siden kroppen var så stiv og jeg kjente fort at det murret eller gjorde litt vondt både her og der, etter yogatimene. Det var først i høsten 2017 da jeg oppdaget yin yoga at jeg virkelig begynte å gjøre en del yoga. Siden den gang har jeg ikke sett meg tilbake og i februar 2019 er jeg ferdig med min andre yogalærerutdannelse. For meg er det viktig at de som deltar på mine timer går inn i stillinger som deres kropp er klar for, og at man kan puste og slappe av i stillingene. Det er ikke noe poeng i å presse seg inn i stillinger kroppen ikke er klar for, yoga handler ikke om å skulle prestere. Det handler helt enkelt om å være tilstede og kjenne gleden av å bevege kroppen! Vi må alle starte ett sted enten vi er stive, sterke, svake, hypermobile eller en blanding av dette. Ulike kropper har ulike muligheter og behov. I yoga tar vi tar ett steg av gangen, og har oppmerksomheten på det som skjer akkurat nå, ikke på ting slik de burde eller kommer til å være.
Jeg har bodd i hjembyen min Bergen de siste to årene hvor jeg har jobbet som healer, hatt meditasjons-samlinger og den siste tiden jobbet som yogalærer. Etter å ha holdt på med meditasjon i 9 år og yoga litt her og der startet jeg våren 2018 på en yogalærerutdanning hos Axelssons Body Work School i Oslo. Jeg begynte straks å jobbe som yogalærer flere steder i Bergen og oppdaget at dette var noe jeg digget å gjøre!
Nå flytter jeg til Jæren fordi jeg er så heldig å kunne jobbe blant annet på JærYoga som yogalærer. Jeg elsker å surfe og dette er hovedgrunnen til at jeg flytter til Jæren. Jæren er utrolig vakkert og jeg elsker å gå tur langs strendene uansett vær. Jeg gleder meg veldig til å ha yogatimer på JærYoga og møte nye mennesker!

Smoothie med nyper

Denne blei ein favoritt, så den må eg bare dela! Nypene finn eg på nokre buskar nedi gata her eg bur, så det er enkel, kortreist og gratis mat. I tillegg er nyper proppfulle av c-vitamin, støtter immunforsvaret og anbefales mot infeksjonssjukdomar. Dei er og proppfulle av frø, som du må ta ut før du har dei i blendaren 🙂

4 nyper
1 banan
kefir

Om du vil kan du ha i kardemomme. Nypene kan og byttast ut med fersken, eller kvifor ikkje prøva plommer?

8 vekers yogautfordring!

Har du lyst å praktisere yoga jevnlig? Trenger du eit lite dytt i rett retning? Eller kanskje du allerede er inne i ein god vane? Uansett kan du bli med på utfordringen om å gå på to yogatimar i veka – i 8 veker. Gjer du det – er du med i trekning av gavekort på 5 og 10 yogatimar. Meld deg på i studio. Starter 16. oktober og varer til 16. desember. Klarer du utfordringen på kortare tid, er du sjølvsagt og med i trekninga! Kurset skuldre/rygg og minikurs teller og som yogatimar, om du lurer på det. Lykke til!

Jording og bakkekontakt

Her om dagen besøkte eg Sandnes Andelslandbruk. Dei held til på Vatneli, og har all verdas med ulike grønsaker, urter og poteter. Dei som er medlem, kjem og haustar rett frå kjelvå, og får då både nærkontakt med naturen, molda, dyrkemetodar og bondens arbeid. Pluss mat på bordet, då! Jording er eit begrep i yoga, me må halda bakkekontakten, bokstaveleg talt kjenna kontakten med det du har under føtene dine. Jording på matta gir trygghet, stabilitet og grunnlag for vidare utvikling. Me menneske er skapt for å ha kontakt med jorda og naturen, men me fjerner oss meir og meir frå det som er naturleg. Å grave i molda, hauste rett får kjelvå eller å stå støtt i tadasana er ulike måtar å nærma seg naturen igjen.

Men altså, med heim i sekken då eg reiste frå Vatneli og bonde Torill Østraat hadde eg blant anna skorsonnerrot. Og det har eg aldri hatt på kjøkkenet mitt før, så det var kjekt! Skorsonnerrot er og kalla fattigmanns asparges, og det ga jo eit hint om bruksmåte. Så hadde eg nettopp hakka og fryst mangoldblad, så eg sto att med stilkane. Eg brukte begge slik:

Skorsonnerrot vart skrelt og delt i to eller fire på langs, kom an på tjukkelsen. Mangoldstilkane behaldt eg som dei var.

Eg blanda først ein dressing av dette, og lot an stå og godgjera seg:

1/2 lime, safta
litt lønnesirup
olivenolje
salt og pepar

Så steikte eg skorsonnerrøtene og mangoldstilkane i kokosolje, ikkje for lenge for eg ville ha dei litt sprø inni. På benken sto ei lita skål med rista og hakka hasselnøtter og finhakka mørk sjokolade. Osten blanda eg med festost (frå Haugaland meieri, økologisk salatost som eg bruker i staden for fetaost, den er så god!).

Anretninga vart slik: ei skei med oliventapenade på tallerken, stilker og røter oppå, ost- og nøtteblanding på toppen, og eit dryss med sjokoladen og dressingen til slutt. Yummy!

Grønn glede!

Grønt er skjønt – helt sant! Jeg er på den grønne gren for tida, både i tanker, ord og gjerninger. Hva gjerninger angår, så tok jeg i vår intitiativ til et prøveprosjekt sammen med Høgskolen for landbruk og bygdeutvikling. På hjemmegården min, Bakken gard, har vi i sommer prøvd ut regenerative metoder i landbruket, eller sagt på en annen måte: naturnært jordbruk. Det dreier seg om å tukle minst mulig med jorda, og la naturen gå sin gang. Slik latskap kan det faktisk bli de beste grønnsaker av!

Brokkolien har levert, mildt sagt. En plante har gjerne gitt opp til 8-9 brokkolier! (Det vanlige er å høste en, og så fjernes planten). Jeg er kanskje litt inhabil, men brokkolien har hatt en nydelig grønnfarge, selv etter at den er blitt kokt, stekt, behandlet på et eller annet vis. Og selvsagt nydelig smak. Problemet har vært: litt vel mye brokkoli. Så har du som jeg behov for tips til variasjon i servering av brokkoli; her er to forslag!

  1. Lett braisert brokkoli
    Skjær av buketter, del de gjerne så de blir små. Stek på middels varme i panna, ikke for lenge, med litt olje. Dryss over salt og pepper og knask i vei. Barna liker godt denne varianten.
  2. Brokkolismoothie
    Ha noen buketter og stilker brokkoli i blenderen sammen med banan og f.eks. appelsinjus. Kjør blender og voila – søt og god smoothie. Du merker at smoothien blir litt beisk hvis du har for mye brokkoli, så begrens deg litt, iallefall om barna skal smake.

Sunn og god mat kombinert med yoga

Januar – I love! Ferdig med jul, ferdig med overdådige middagar, julekaker og julegodt, utskeielsar, litt lite bevegelse sjølv om intensjonen var der i forkant, sov litt lenger kvar morgon sjølv om eg hadde tenkt å stå opp tidleg og gjere yoga og nyte stillheten i huset… Det er over! Januar kjem kvit og fin med nye blanke ark. Herlig!!

Og kva er då betre enn å rette fokus på sunn og god mat, i kombinasjon med yoga? Sidan eg elsker begge deler, kan det ikkje bli betre 🙂  For min del handlar ikkje fokus på mat om å gjere radikale endringar, spise mat kun fordi den er sunn eller uutholdelige greier. Men yogapraksis får fram eit ønske om å ta best mulig vare på kroppen. Korleis skal eg sei det..yogapraksisen resulterer i ein egen glede, ein egen nytelse når maten ikkje berre smakar godt, men eg veit den gjer godt og, for kroppen og for sinnet.

Og i denne konteksten er det så kjekt at JærYoga har fått på plass to nye gode tilbud til deg som vil starte året med mat og yoga-fokus. Kurset om kosthold og medisinsk yoga vil gje deg teoretisk påfyll om kosthold, skånsomme yogaøvelser og lekre smakebitar på sunn mat. Kurset lunsjyoga er ein pause midt på dagen med både avspenning, yogaøvelsar for god fordøyelse og du får med deg ein lekker lunsj på veg ut. Les meir under kurs.

Men før me kjem så langt…desember er rett rundt hjørnet. Min plan nå er å la julens budskap om fred og kjærlighet få større plass enn stress, jag, shopping, alle må-få-på-plass-ditt-og-datt-listene. Pustepausar kvar dag, tid til stillhet. Og plan om å stå opp tidleg heile romjula og nyte yoga før sola er oppe. Så får me sjå 🙂

Heidi Folkeseth – ny instruktør etter jul :)

Hei!

Jeg er ei kvinne på 30 år, som valgte å flytte til Kleppe denne høsten. Tidligere har jeg bodd i Oslo. Her har jeg jobbet som barnehageassistent, både heltid og deltid siden 2009. I sommer utdannet jeg meg som yogalærer og i våres avsluttet jeg min bachelorgrad i ”livsstilsendring og folkehelse” på Høyskolen Kristiania. Min avsluttende bacheloroppgave omhandlet ”på hvilken måte yoga kan redusere stress”.

Jeg har tilbragt store deler av 20-årene i arbeid med barn. I løpet av denne tiden har barna lært meg litt av hvert om livet. De minner meg på å se ”de små tingene” i hverdagen. De har lært meg å leke mer og gjøre mer av de tingene som gjør meg glad. De har lært meg å se det magiske i alt fra edderkopper til blinkende sko. De har lært meg å være mer bevisst på å leve i nuet.

Dette er også kalt ”Mindfulness”, det å være tilstede i øyeblikket, uten å dømme. Yoga er en ”mindful” praksis. Jo mer vi praktiserer, jo lettere er det å være bevisst på å være å være tilstede. Jeg tror det er mye av barns innflytelse som har gjort at jeg etterhvert har valgt å tre inn i avdelingen for holistisk helse og yoga.

Etter nyttår inviterer jeg både barn, unge og vokse til yogatimer med meg.

Hjertelig velkommen:)

Heidi Folkeseth

Oil pulling

Oil pulling er eit triks frå ayurveda. Ayurveda betyr kunnskap om livet, med eit holistisk syn på helse. Alt heng saman. Frå ayurveda henter eg tips og triks til ein livsstil som tek vare på helsa; altså heile kroppen, sinnet, hodet, alt i harmoni med naturen og menneska eg deler verden med. Om mat, trening (yoga), haldning til livet, lære meir om meg sjølv.

Frå den ayurvediske skattekista har eg idag funne fram: oil pulling! Vil ikkje oversetja til norsk eller nynorsk, omg, oljedragning liksom… På originalspråket heiter det kavala eller gandusha. Kokosolje anbefales av mange, sesamolje er originalen. Og det er alt du treng, kanskje har du det i skapet allereie? Det går og an å kjøpe oil pulling mouthwash med eteriske oljer, for eksempel frå Georganics.

Og kva i alle verda, og kvifor…? Du renser munnen med olje, du swisjer og swosjer olja rundt inne i munnen i 20 minutt. Så spytter du ut. Enkelt, og du får ein fantastisk smak og følelse i munnen etterpå, bare prøv! I min gamle jobb gjorde eg dette når eg gjekk til jobb, det passa så godt med tidsbruk, og eg hadde uansett ingen å snakke med den vesle spaserturen.

Og kva godt kjem ut av det? Masse 🙂 Denne rutinen renser munnen, tannkjøttet og tenner. Motverkar plakk, og trekker ut giftstoffer/detoxer munnen. Styrker tenner, tannkjøtt og kjeven. Motverkar dårleg ånde, tørr hals, tørre/sprukne lepper. Brukes prevantivt, og for å behandle. Prøv det ut 🙂